ΙΣΤΟΡΙΑ - Πρόσωπα

Κώστας Γρ.Κύρος Ζωγράφος

Τελείωσε άριστα το Ευτατάξιο Σχολείο Βουλιαρουτών. Μετά, στην πόλη της Σκόδρας έκανε ένα φροντιστήριο για δηµοδιδάσκαλος της Ελληνικής γλώσσας. Διορίστηκε Ελληνοδιδάσκαλος στα Ελληνοχώρια των "Τριών Γεφυοων" στην επαρχία Πρεµετής στα Αλβανό-Ελληνικά σύνορα.
Δυστυχώς, το κράτος λόγω της γνωστής πολιτικής της «πάλη των τάξεων» τον απέλυσε. Άρχισε να εργάζεται σαν ντιζέ ίνερ µέχρι που βγήκε στη σύνταξη στην πόλη του Αργυροκάστρου Ο Κώστας ήταν χρυσοχέρης, ότι έβλεπε το µάτι του το έκανε. Από µικρή ηλικία έδειχνε το πολύπλευρο καλλιτεχνικό του ταλέντο. Ακόµη δωδεκάχρονος άρχισε και έγινε άριστος φωτογράφος, που για ολόκληρο µισό αιώνα αποτύπωσε και αποθανάτισε στιγµές της ζωής του χωριού και της επαρχίας µας. Ήταν διακεκριµένος οργανοπαίχτης ειδικά στην φυσαρµόνικα. Διακρίθηκε επίσης σαν σκηνογράφος και σκηνοθέτης.
Διέπρεψε και στον αθλητισµό για κάποιο χρονικό διάστηµα ήταν µέλος της πρώτης κατηγορίας στην ποδοσφαιρική οµάδα της πόλης Αργυροκάστρου σαν επιθετικός µε τον αριθµό 10 της φανέλας του. Με την πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική οµάδα τρίτης κατηγορίας του χωριού του Γεωργουτσάτι.
Παρόλα τα πολιτικά εµπόδια κέρδιζε σε διαγωνισµούς ζωγραφικής σε επαρχιακή κλίµακα και τρεις φορές κέρδισε σε Εθνική κλίµακα στα Τίρανα που το έργο του «ΤΟ ΤΑΝΚΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ» τιµήθηκε µε "Φύλλο Τιµής". Δεν υπάρχει σπίτι στο χωριό του Γεωργουτσάτι και σε πολλά άλλα στα χωριά της Πάνω και Κάτω Δρόπολης, που να µην οµορφαίνουν απο τα έργα του σφραγίζοντας έτσι το ζωγραφικό του ταλέντο και την µνήµη του. Οι συγχωριανοί του, οι γνωστοί του και οι φίλοι τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε κάθε άνθρωπο µε έναν τρόπο τόσο θερµό που ήταν σύµβολο και παράδειγµα στην ανθρώπινη επικοινωνία.
Με το ταλέντο του ο Κώστας συµβολίζει και τον ταλαντούχο λαό µας που ξέρει και αξιολόγησε τα έργα του κάνοντάς τον έτσι αθάνατο στο καλλιτεχνικό πεδίο της ζωγραφικής στον τόπο του Θωµάς Μ. Παππάς, Σπύρος Κίκης, Βασίλειος Παππάς, Πέτρος Καδένας, Στέφος Δέτσικας, Γιάννη Ζώκος

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015