ΙΣΤΟΡΙΑ - Γεγονότα

Ο ΞΕΝΙΤΕΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η μικρή βιομηχανική πόλη του Κλίντον της Μασσαχουσέτης Η.Π.Α. ήταν ο προορισμός των περισσότερων μεταναστών από τους Γεωργουτσάτες της Βορείου Ηπείρου στην Αμερική τις αρχές του 20ου αιώνα.
Εκεί έγινε και η ιστορική, για το χωριό, συνέλευση στις 1 Αυγούστου του 1917, κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του συλλόγου τους με την επωνυμία "Ιερός Σύλλογος των εν Αμερική Ηπειρωτών Χωρίου Γεωργουτσατών «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»" με πρωταρχικό σκοπό την ανέγερση νέας εκκλησίας στην ιδιαίτερη πατρίδα τουςκαι την διαχείριση - κάθοδο του νερού της πηγής "γούβας" στο χωριό, πράγμα το οποίο πέτυχαν, συνδράμοντας τόσο στην ανέγερση της Εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου, όσο και στην αγορά και τοποθέτηση των σωλήνων για την διανομή του νερού.
Στις φωτογραφίες εικονίζονται το δημαρχείο της πόλης - ο κεντρικός της δρόμος όπως είναι και σήμερα (εδώ είναι στα 1963) - το φράγμα Wachuset πού κτίστηκε μεταξύ 1897-1908, δίπλα από το ποτάμι Nashua, από μετανάστες μεταξύ των οποίων και Γεωργουτσατινοί. Με το φράγμα αυτό εξασφαλίστηκε ηλεκτρική ενέργεια για τα εργοστάσια της πόλης όπου δτη συνέχεια εργάστηκαν δεκάδες βορειοηπειρώτες από το Γεργουτσάτι. Με την πάροδο του χρόνου οι Γεωργουτσατινοί σκορπίστηκαν σε διάφορες πόλεις με κυριότερες την Βοστόνη, το New London και την Νέα Υόρκη.
Φίλιππος Γιοβάνης

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015